elDirectori.net

Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès. En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de galetes.

Comença la cinquena etapa de la Volvo Ocean Race

El passat dimarts 17 de març, a les 21:00 hora espanyola ha començat l'etapa 5 de la Volvo Ocean Race, 12.549 quilòmetres que portaran a la flota a travessar l'oceà Antàrtic i doblegar el Cap de Forns. Considerada per molts com la més dura de totes les voltes al món, a les darreres 4 edicions totes les flotes han patit danys en aquesta etapa.

Nota de Premsa 2015 Volvo Ocean Race.

La mànega que portarà a la flota de sis vaixells a passar per alguns dels punts més remots del planeta, on l'objecte més proper seran els satèl·lits que orbiten sobre els seus caps, ha començat amb condicions molt suaus -5 nusos de Sud-, que res feien recordar el drama viscut en el Pacífic durant els passats dies. Team Brunel ha creuat la línia de sortida en primer lloc, mentre que l'equip espanyol MAPFRE, que va guanyar l'etapa 4, ho ha fet una mica endarrerit; però tothom sap que aquest ordre poc representa quan es tenen per davant ni més ni menys que 6.776 milles -12.549 quilòmetres- de navegació passant per un dels oceans més inhòspits del planeta.

Es preveu que la flota arribi a Itajaí al voltant del 7 d'abril, després de recòrrer les 6.776 milles que separen Auckland, a Nova Zelanda, de la ciutat brasilera, passant pel Cap de Forns.

Iker Martínez, patró del MAPFRE, que torna a estar a la canya després de dos etapes absent, explicava poc abans de sortir el que els espera en els propers dies: "Trigarem gairebé un dia a arribar a l'oceà amb aquestes condicions", començava. "Un cop entri el vent del Sud, 20-25 nusos, és una mica com el final del cicló que va passar. Si tot es compleix segons el que està previst, podrem anar una mica amb aquest vent, després calmarà i ens atraparà un anticicló ben gran. Caldrà creuar aquest anticicló per poder arribar al Sud i ja allà, el de sempre: vent fort, de popa, i ja fins al Cap de Forns serà una mica més clàssic ".

Amb el qualificatiu de "clàssic" Iker Martínez es refereix a les condicions de fortíssim vent, humitat, boira i fins i tot neu que altres han anomenat "terrorífiques", com Axel Magdahl, navegant del Ericsson 3 que va guanyar l'etapa 5 entre Qingdao i Rio de Janeiro -la més llarga navegada fins al moment-, a la travessia del 2008-09. En les quatre últimes edicions de la Volvo Ocean Race, la flota no ha aconseguit acabar aquest tram intacta. En la passada edició 2011-12, només PUMA, va aconseguir arribar sense trencaments a Itajai. Dos equips, Abu Dhabi i Team Sanya van haver d'abandonar l'etapa, Groupama i Camper van trencar el pal, i Telefónica, que va acabar segon, va danyar la seva proa. En 2005-06 Movistar va patir una via d'aigua al doblegar Cap de Forns en la qual llavors va ser l'etapa 4 entre Wellington i Rio, i a la travessia del 2001-02 el SEB va trencar el pal entre Auckland i Rio, mentre que el Illbruck va patir danys al xocar contra un iceberg.

Per evitar precisament aquest tipus d'accidents, l'organització de la Volvo Ocean Race ha establert límits de gel, una línia formada per boies imaginàries cada 5 graus, que la flota ha de deixar a la seva dreta. Aquella pot ser modificada per l'organització durant el transcurs de l'etapa depenent del moviment de les masses de gel. A més, s'espera que els Volvo Ocean 65, vaixells exactament iguals dels que està composta la flota, aguantin les condicions millor que els seus antecessors. També les tripulacions dels actuals equips han estat reforçades amb veterans de la Volvo Ocean Race amb motiu de l'etapa 5.

Tot i que són més les persones que han assolit el cim de l'Everest que navegat a vela al voltant del Cap de Forns, des del pantalà dels regatistes afirmaven no poder contenir les ganes de començar. "És el motiu pel qual es coneix aquesta competició", explicava Ian Walker, patró del Abu Dhabi Ocean Racing.

El vaixell dels Emirats en què navega el gallec Roberto "Chuny" Bermúdez liderava el dimarts 17 de març la classificació amb 8 punts, empatat amb Dongfeng Race Team que ocupa la segona posició. Els segueixen Team Brunel (Bouwe Bekking / NED) amb 14 punts, Team Alvimedica i MAPFRE (Iker Martínez / ESP) amb 16, i Team SCA (Sam Davies / GBR) amb 24. Team Vestas Wind, que va embarrancar a l'etapa 2, es troba en aquests moments reconstruint el seu vaixell per intentar tornar a la competició. Després de no haver pres la sortida en les dues etapes anteriors, tanca la classificació amb 28 punts.

En aquests moments s'estima que la flota arribi a Itajaí al voltant del 7 d'abril, però aquesta data podria patir nombroses modificacions durant el transcurs de l'etapa.

#volvooceanrace a Instagram

#iTGN

  • 1
  • 2

elSuplement.com

image
Ingmar Kroonenberg

El neerlandès que canta en català

llegeix!
image
Bård i Vegard Ylvisåker

Ylvis, els dos germans noruegs

llegeix!
image
Beth Rodergas

"Família", darrer disc de la surienca

llegeix!
image
Filippo Neviani, Nek

Nou videoclip del tema "La metà di niente"

llegeix!