Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès. En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de galetes.
ActivitatsAquesta web no es fa responsable dels canvis o cancel·lacions que puguin afectar a les activitats agendades. Sisplau, confirmeu amb les webs oficials de les activitats o els seus organitzadors. Comproveu si l'activitat es gratuïta, prèvia inscripció, d'aforament limitat i/o de pagament.
Commemoracions
Any Colla de Sabadell
Font: dadesobertes.gencat.cat , actualització del 4 d'octubre de 2019 . Més informació
L’Any Colla de Sabadell commemora el centenari de la fundació d’aquest grup d’intel·lectuals liderat per Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols. Joan Oliver ens recorda que l’any 1919, Sabadell, “la nostra petita pàtria, era una ciutat atrafegada i sorruda, trista i rica”. I una colla de joves intel·lectuals i artistes es van plantejar “remoure tanta monotonia” amb dos tipus d’accions que es movien entre l’humor provocatiu i l’activisme cultural. Les seves iniciatives, al llarg dels anys vint del segle passat, faran que Sabadell visqui un dels períodes més brillants de la seva història. I tot va començar amb una mena de campament muntat al mes de juliol de 1919 a la font del Saüc, a tocar de la Mola de Sant Llorenç del Munt. Van convertir aquella acció en una mena de performance avantguardista. Alhora, a finals de 1919, la conferència “La música i les ciutats solitàries” de Francesc Trabal es convertia en el detonant de l’Associació de Música de Sabadell. La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l’advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga. El seu lema: “Estem voltats de pocavergonyes”. Al costat de la pràctica d’un humor descordat i crític, sobretot al Diari de Sabadell, la Colla es va implicar en empreses de gran ambició cultural, com les Edicions La Mirada. Comença a ser hora de valorar la vigència i l’actualitat del missatge de la Colla de Sabadell, perquè la cultura hauria de ser sempre una arma poderosa per treballar a favor de la llibertat, la democràcia i la tolerància. Com deia l’escriptor Amos Oz: “Entre els antídots contra el fanatisme hi ha l’humor, l’escepticisme i la capacitat d’argumentació”. Tres virtuts que va practicar a bastament aquell grup sabadellenc i que necessitem amb urgència per netejar l’aire enrarit que ens envolta. El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat incloure els 100 anys de la fundació de la Colla de Sabadell dins la llista d’esdeveniments que es commemoraran al 2019. La gent de la Colla.
Notícies.
No hi ha notícies a mostrar per a aquesta pàgina. Consulteu l'agenda al fons d'aquesta pàgina.
Directori de Recursos.
Foto de Fernando Garcia Esteban / Shutterstock.com. Interior de la seu central de l'antiga Caixa d'Estalvis de Sabadell.
Foto de joan_bautista / Shutterstock.com. Mercat Central de Sabadell.
Per a Sabadell hi ha 382 localitzacions a mostrar. Utilitza la paginació per navegar.